Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Το Εξηκοστό Όγδοο


"Αρνούμαι να παραδοθώ στην αποθάρρυνση.
Οι πράξεις βίας καταποντίζονται και τα επιτεύγματα του πνεύματος αντέχουν στο χρόνο-τούτο το σχήμα επαναλαμβάνεται κάθε τόσο στην ιστορία. Γίνε, λοιπόν, απαισιόδοξος, αν μπορείς. Βουτήξου βαθιά στην απαισιοδοξία σου. Πίστεψε πως όλα τα ιδανικά του ανθρώπου είναι ουτοπίες, πως οτιδήποτε φάνηκε σαν πρόοδος στο παρελθόν δεν ήταν παρά μια αστραπή που έσβησε στο σκοτάδι. Συμφώνησε πως οι δικτατορίες καταδιώκουν τις δημοκρατίες επειδή η δημοκρατία είναι στην ουσία ανεφάρμοστη, πως η χριστιανική καλή θέληση είναι φαντασίωση και στόμφος και ότι ο πυρηνικός πόλεμος θ΄αφανίσει  τον πολιτισμό και πιθανώς την ανθρώπινη φυλή.
Αν αποφασίσεις να γίνεις απαισιόδοξος, γίνε τουλάχιστον πραγματικός: Πάψε να προσπαθείς να ελπίζεις. Δεν μπορείς. Αμέσως αρχίζουν να ξεπηδούν επιχειρήματα από την άλλη πλευρά, που δε γίνεται να αποσιωπηθούν. Βγαίνεις στον κόσμο με μια γενιά σκληρή και θυελλώδη, όμως και με ελπίδα μαζί και με εμπιστοσύνη ότι μια νίκη μπορεί να κερδηθεί κατά των δυνάμεων του κακού που απειλούν τον κόσμο.
Η εύκολη απαισιοδοξία είναι ανόητη. Η βαθιά απαισιοδοξία είναι καταστροφή. Εκείνο που χρειάζεται είναι ευφυΐα, καλή θέληση, θάρρος."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου